Een cross zoals die hoort te zijn

Na 2 bijna zomerse AVW-crossen was er afgelopen zondag eindelijk sprake van omstandigheden waar de echte crossliefhebber zijn hart aan kon ophalen. De combinatie van een krachtige zuidwester vanuit de Waterweg, een drassige ondergrond en steeds zwaardere regenval zorgden voor een pittige herfstcross, mede dankzij de vele boomstammen op het parcours en de dijkbeklimmingen. De opkomst lag met 80 deelnemers wat lager dan de vorige 2 keer maar de strijd was er niet minder om. Winnaars van de lange cross (3 rondjes over ruim 3 km) werden Cornelis Chatziioannou van AV Passaat en Kristel van den Berg van Energie, die de winnares van de eerste 2 crossen Rose van Enthoven net te snel af was. Tweede bij de mannen werd Gerard de Lange waarmee hij het klassement bij de veertigplussers al definitief naar zijn hand zette. Op 27 december volgt de vierde en laatste (kerst)cross en zullen na afloop alle klassementen worden opgemaakt en de prijzen uitgereikt.

Komend weekend staan in de regio twee langere wedstrijden op het programma te weten een halve marathon in Vlaardingen en een halve of hele marathon in Spijkenisse.
Zaterdag 5 december klinkt op de baan van AV Fortuna om 11:00 u het startschot voor de 5, 10 en 21,1 km. De laatste afstand maakt deel uit van het halve marathoncircuit, waarvan de halve strandmarathon van Monster de eerste wedstrijd was. Omdat de brug over de Boonervliet ter hoogte van de Foppenplas is afgesloten vanwege schade aan de betonnen pilaren, is het parcours van de halve marathon aangepast. Komt er in het kort op neer dat er nu twee rondes worden gelopen om het golfterrein, zodat het fietspad naar de fietsbrug niet genomen hoeft te worden.
Zondag 6 december gaat ook om 11 uur de tiende editie van de Spijkenisse SPARK marathon van start. Volgens de gelijknamige site behoort de marathon inmiddels tot de grote evenementen van Spijkenisse en heeft het op de hardloopkalender een vertrouwde, vaste plek veroverd. Elk jaar neemt het aantal deelnemers nog toe. Verwacht wordt dat dit jaar de grens van 1500 deelnemers wel eens bereikt zou kunnen worden, waarvan ruim driehonderd op de marathon. De andere afstanden zijn de halve marathon (start 11:15) en de 5 en 10 km (start 11:30).