22e Halve van Maassluis verlopen onder perfecte omstandigheden

Voor de 22e keer stond in het derde weekend van januari afgelopen zondag de Halve van Maassluis op het programma en alweer voor de zesde keer onder de naam Ruitenburg Halve.
Waar deze wedstrijd vaak geteisterd werd door wind, regen, sneeuw en andere winterse ongemakken was de 22e editie een beter lot beschoren met volop zon, vrijwel geen wind en een temperatuur van net boven het vriespunt. Ideaal loopweer dus en ook voor de toeschouwers aantrekkelijk om het lint van 850 lopers aan zich voorbij te zien trekken.
Om 1 uur klonk op de Jan Schoutenlaan het startschot voor de afstanden van 5, 10 en 21,1 km, waarvan de eerste kilometers over de Westlandseweg voerden richting Maassluis-centrum.
De 5-km lopers keerden bij de Rozenlaan weer om, terwijl de anderen over de Rozenlaan via de Maassluiseweg langs de Parallelweg verder gingen. Einde Westgaag splitsten de 10 km en 21,1 zich; de 10-km lopers gingen de Weverskade op en de lopers met de langste adem liepen richting het clubgebouw van AVW aan de Albert Schweitzerdreef. Op de Schenkeldijk aangekomen werd linksaf geslagen en niet meer zoals voorheen de Oranjedijk opgelopen. Voor de spoorbomen ging het vervolgens rechtsaf de nieuwe Polderhaakweg op om na ruim 13 km uit te komen bij de rotonde van de Hoeksebaan/Pettendijk. Ook voor vele thuislopers zal dit gedeelte een nieuwe ervaring zijn geweest. Via de bekende Bonnenlaan en de Staelduinlaan kwam men daarna bij de Maasdijk uit waarlangs het 6 km lang verder ging tot aan de Jan Schoutenlaan. Eenmaal rechtsaf geslagen lonkte het verlossende finishdoek en kon de laatste 100 meter er bij de meesten de turbo nog even op.
Daar werden zij enthousiast onthaald door publiek en speaker Peter Kortekaas. Zij zagen als winnaars van de langste afstand Ruben Scheurwater (AV Parthenon) en Annick Taselaar (RA) binnenkomen in resp. 1.09.27 en 1.24.11.       
Op de 10 km waren Lisan Duijvesteijn (Olympus ’70) en Cornelis Chatziioannou (AV Passaat) de snelsten in 40.31 en 33.04 en de 5 km werd een prooi voor Henk van Leeuwen (Pallas ’93) en Inga Michejenko (Olympus ’70) in 15.30 en 20.01.      


Na afloop volgde in de Wethouder Smithal een sfeervolle prijsuitreiking inclusief een live-optreden en een tombola om aan te geven dat voor AV Waterweg een hardloopwedstrijd meer is dan alleen maar rennen. De 850 deelnemers zullen met plezier terugkijken op deze zonnige dag zonder noemenswaardige incidenten en volgend jaar ongetwijfeld weer in Maassluis aan de start willen staan.
Tenminste, als al die vrijwilligers ook weer acte de présence geven!
Dat zijn behalve (gecertificeerde) parcourswachters ook mensen bij de drankposten onderweg en bij de finish, de tempolopers (voor 1.30, 1,45 en 2.00), de inschrijving- en uitslagverwerkers, de fotografen, de parcoursafzetters (bordjes en lint), de opbouwers van de inrichting in de Wethouder Smithal, de pr en de masseurs na afloop.
Kleine grote spil in het geheel was zoals de laatste jaren gebruikelijk WOC-hoofd Ruud Wessels. Topprestatie weer Ruud!
Alles zat in ieder geval mee op deze traditionele promotiedag voor de Maassluise hardloopsport en heeft wellicht enkele twijfelaars doen besluiten om toch ook maar eens die loopschoenen aan te trekken. Aarzel dus niet langer en kom een keer langs op een van de trainingsavonden van AV Waterweg (dinsdag en donderdag om 20:00 uur)!