Marathontrainingsloop zonder wanklanken

Zes weken voor de Rotterdam marathon werd afgelopen zondag de tweede marathontrainingsloop georganiseerd door AV Waterweg. De omstandigheden mochten vrij gunstig worden genoemd met een matige frisse bries uit het noordoosten en volop zon. De meeste lopers kozen voor lange, warme kleding maar zeker met de wind in de rug werden vele zweetdruppels vergoten, die elke 6 km weer konden worden aangevuld met thee, water en eigen sportdrank bij de verzorgingspost naast het clubgebouw.
De tempolopers van de vereniging liepen vijf rondjes met snelheden die varieerden van 4.15 tot 6.30 min/km. Opvallend was het relatieve gemak waarmee velen de volle 30 km of zelfs meer volbrachten.
Toch blijkt de marathon vaak anders uit te pakken en niet alleen omdat deze nog een kilometer of 10 langer is. De weersomstandigheden, de vorm van de dag en, mogelijk de belangrijkste factor, de extra spanning die de marathondag met zich meebrengt kunnen dan een totaal andere ervaring opleveren. Lange afstanden trainen helpt echter ontegenzeggelijk om de kans op een goede marathon te vergroten, dus verwijzen we vast naar de derde en laatste AVW-trainingsloop op zondag 20 maart. Naast de lange duurlopen zijn wedstrijden over een iets kortere afstand ook bij uitstek geschikt om te kijken of de vorm het gewenste niveau heeft bereikt.
Komende zondag zullen dus ongetwijfeld veel AVW’ers te zien zijn bij de City Pier City loop  in Den Haag. Hoofdafstand is daar de halve marathon (start 14.30 u) maar ook op de 5 (11.00 u) en de 10 km (12.00 u) is de opkomst de laatste jaren enorm groot. Met in totaal 40000 deelnemers op de diverse afstanden (ook massale kinderlopen) en een internationaal veld op de halve marathon mag gesproken worden van een enorme loophappening, die het centrum van Den Haag en Scheveningen voor een groot gedeelte van de dag lam legt.
De weersvooruitzichten voor deze dag zijn voor de loper vrij gunstig te noemen met weinig wind en een temperatuur van tussen de 5 en de 10 graden.
Doe je niet mee dan is het als loopliefhebber ook zeker de moeite waard om een plek langs het parcours op te zoeken!