AVW kijkt uit naar Ruitenburg Halve Maassluis

Zondag 22 januari om 13:00 uur zal aan de Jan Schoutenlaan de 23e editie van de Halve van Maassluis van start gaan, die sinds 2011 bekend staat als de Ruitenburg Halve Maassluis. De hoofdafstand is uiteraard de halve marathon (21,1 km) maar ook de prestatielopen over 5 en 10 km zullen gelijktijdig vertrekken.

Via de voorinschrijving (tot en met donderdag 19 januari geopend) op de website zijn reeds ruim 300 aanmeldingen binnengekomen en met de wetenschap dat het aantal deelnemers uiteindelijk ongeveer verdubbelt op de wedstrijddag belooft het weer een druk bezocht loopfeest te worden.
Na-inschrijven kan op zondag vanaf 11 uur in de Wethouder Smithal.
De weersvoorspellingen zijn vooralsnog ook zeer gunstig te noemen met weinig wind, zon en een temperatuur rondom het vriespunt. Beter dus dan de Siberische editie van 2013 (zie foto) en ook beter dan de herfstachtige omstandigheden waarmee de grootste loop van Maassluis vaak te kampen heeft gehad.
Het parcours van de halve marathon is iets gewijzigd t.o.v. vorig jaar. De eerste 8 km gaan weer naar het centrum en vervolgens over de Rozenlaan en de Parallelweg terug naar Maasluis-West. Achter het clubgebouw van AV Waterweg wordt dan op de Schenkeldijk rechtdoor gelopen over de Oranjedijk langs de manege tot aan de Spuidijk waar linksaf wordt geslagen. Over het nieuwe fietspad gaat het dan naar de rotonde voorbij het Oranjekanaal en rechtsaf naar de Bonnenlaan. Via de Staelduinlaan wordt de Maasdijk bereikt waarlangs het 6 km lang teruggaat naar de finish aan de Jan Schoutenlaan.


RHM 2013


Elders op de website is zowel een fotoreportage van het parcours als een link naar afstandmeten.nl van de diverse afstanden te vinden net als andere relevante info over de Ruitenburg Halve Maassluis (inschrijfgeld, kleedgelegenheid, tijdregistratie). De wedstrijd maakt tevens deel uit van het Agium halve marathoncircuit, dat bestaat uit 6 halve marathons in de regio en waarvan de RHM de vierde is.

Zo’n 80 vrijwilligers moeten op deze dag worden opgetrommeld, die allemaal binnen de eigen vereniging worden gevonden; zo moet op zaterdagavond de Wethouder Smithal in gereedheid worden gebracht, waar zondag de verwerking van de voor- en na-inschrijvingen, massages en prijsuitreikingen plaatsvinden. De start/finish-locatie moet worden opgebouwd, net zoals de bordjes en de linten op het gehele parcours moeten worden uitgezet. Meeste vrijwilligers zijn nodig langs het parcours om het verkeer te regelen (gecertificeerde verkeersregelaars) en de lopers de juiste weg te wijzen. Verder dient te worden gedacht aan de uitslagverwerking, de bemanning van de drankposten, de voor- en achterfietsers en de invulling van de pr-activiteiten. Er blijven dan nog enkele gelukkige clubleden over die mogen meedoen aan de wedstrijd, al dan niet in een hazenrol.

Voor hen die graag hadden meegelopen zal er op zaterdagmiddag als alternatief een try-out worden afgewerkt over het parcours van zondag. De start is om 14:00 uur en vanaf 13.00 uur kan in de kantine aan de Albert Schweitzerdreef worden omgekleed. Net als op de wedstrijddag kan op deze zaterdag een kortere afstand worden gelopen en zal onderweg verzorging aanwezig zijn. Het belooft dus opnieuw een fraai sportweekend te worden in Maassluis, die de loopsport in de stad mogelijk weer een flinke impuls zal geven.