Ruitenburg Halve Maassluis maakt faam waar 

De meest memorable editie van de Ruitenburg Halve van Maassluis mag nog steeds die van 2013 worden genoemd toen Koning Winter zich van zijn strengste kant liet zien, maar de laatste twee edities zullen ook niet snel vergeten worden. Beide keren was er namelijk sprake van strakke blauwe luchten, vrijwel geen wind en een heerlijke looptemperatuur van net boven het vriespunt.
Het is in de 23-jarige AVW-geschiedenis van de halve van Maassluis een bijzondere 'dubbel' te noemen, daar deze meestal te kampen heeft met herfstachtige omstandigheden die op de open polderwegen een geduchte tegenstander kunnen zijn.
Afgelopen zondag om 13:00 stonden dus in de winterzon ruim 700 lopers klaar op de Jan Schoutenlaan voor een loop van 5, 10 of 21,1 km door Maassluis, de omliggende polders, het Staelduinse Bos en de Maasdijk. De eerste kilometer vormde zich op de Westlandseweg een compact lint van lopers dat snel werd uitgerekt door de snelheid van bijna 20 km/u die de kopgroep hanteerde. De 5-km lopers keerden bij de Rozenlaan weer om, terwijl de anderen over de Rozenlaan via de Maassluiseweg langs de Parallelweg verder gingen. Einde Westgaag na 7 km gingen de 10-km lopers de Weverskade op en de echte wedstrijdlopers over de Westlandseweg richting het clubgebouw van AVW aan de Albert Schweitzerdreef. Zij maakten vervolgens een grote ronde met als keerpunt de Staelduinlaan en de laatste 6 km langs de Maasdijk.
Bij de finish aan de Jan Schoutenlaan kegen alle lopers een enthousiast onthaal van de speakers Ruurd van Os en Peter Kortekaas, die een aantal aansprekende prestaties mochten becommentariëren .
Zo werd de halve marathon bij de mannen gewonnen door de voormalige nationale toploper Jeroen van Damme van THOR (zie foto) in een tijd van 1.09.42 en was er bij de dames een verrassende winnares in de persoon van Janna van Dijk van Haag Atletiek in 1.24.34. 
De 10 km ging bij de vrouwen net als in 2016 naar Lisan Duijvesteijn (Olympus ’70) al liep de A-juniore nu liefst 5 minuten sneller naar een fraaie eindtijd van 35.47. Leeftijdsgenote Kristel van den Berg uit Maassluis werd tweede in 38.29. Winnaar bij de mannen werd Yunis Abu Stitan (NOVA) in 32.36. De 5 km werd een prooi voor Erwin Poldervaart (Pallas ’93) in 16.04 en Judy Middelburg (Olympus '70) in 18.31.


RHM 2017


Na afloop volgde in de Wethouder Smithal een sfeervolle prijsuitreiking onder begeleiding van opzwepende muziek en bij elkaar gepraat door Carry Wilmink (tevens fotograaf op deze dag).
Het zijn de krenten in de pap die er voor zorgen dat de Ruitenburg Halve hoog aangeschreven zal blijven staan bij de lopers uit de regio. Met dank aan de vele vrijwilligers die ervoor zorgden dat het loopevenement weer zonder incidenten verliep. Zonder iemand te kort te willen doen mag zeker Ruud Wessels hier niet onvernoemd blijven. Hij was als WOC-hoofd opnieuw de spin in het web en mag tevreden terugkijken op een geslaagde 23e editie.
Lang kan hij dat niet doen want de drie marathontestlopen van AVW komen er alweer snel aan (de eerste op 5 februari)!
Uitslagen en foto's van de Ruitenburg Halve Marathon zijn elders te vinden op de website.