Ruitenburg Halve Maassluis zonnig loopfeest? 

Komende zondag zal op de Jan Schoutenlaan om 13:00 uur het startschot klinken voor de 24e editie van de Halve van Maassluis, die sinds 2011 bekend staat onder de naam Ruitenburg Halve Maassluis. De hoofdafstand is uiteraard de halve marathon (21,1 km) maar ook de prestatielopen over 5 en 10 km zullen op hetzelfde tijdstip vertrekken.
De weersvoorspelling voor zondag is op moment van schrijven gunstig te noemen. Gedurende de week staat er nog veel regen en wind op het programma maar op de dag van de wedstrijd zien we nu nog een zonnetje, windkracht 3 uit het westen en een loopvriendelijke temperatuur van 5 graden staan. Ook vorig jaar mochten de lopers niet klagen met veel zon en weinig wind al zullen zeker de deelnemers aan de Siberische editie van 2013 niet vergeten zijn dat het in deze wintermaand ook volkomen anders kan zijn. Ook vele stormachtige edities zijn in de loop van de 23 jaar gepasseerd.

Via de voorinschrijving (tot en met donderdag 18 januari geopend) op de website zijn al bijna 300 aanmeldingen binnengekomen wat er op wijst dat er zondag weer een groot lint aan regiolopers over de Westlandseweg zal trekken variërend van lopers die bijna 20 km/u lopen tot beginnende lopers die het uitlopen van de 5 km al als een overwinning zullen beschouwen.
In 2017 waren het Jeroen van Damme van THOR (1.09.42) en Janna van Dijk van Haag Atletiek (1.24.34) die het snelst de hoofdafstand wisten af te leggen al bleven ze daarmee ruim boven de parcoursrecords van Thomas Poesiat (1.06.37) en Carla Ophorst (1.18.54). 

Vanaf zondag 11 uur zal de Wethouder Smithal geopend zijn voor het ophalen van de startnummers, de na-inschrijving en het omkleden en op dezelfde locatie kan na afloop gedouched worden en zal de prijsuitreiking plus tombola plaatsvinden.
In tegenstelling tot eerdere jaren zal de tijdregistratie nu geschieden met de SAW-chip (vierkant van vorm) die eventueel voor 3 euro kan worden aangeschaft. Het is de chip die bij de Westlandse loopwedstrijden gebruikelijk is.

Nadat op zaterdagavond de Wethouder Smithal in gereedheid is gebracht, zijn op de loopdag zelf zo’n 80 vrijwilligers actief, die allemaal binnen de eigen vereniging worden gevonden. De start/finish-locatie moet worden opgebouwd, net zoals de bordjes en de linten op het gehele parcours moeten worden uitgezet. Meeste vrijwilligers zijn nodig langs het parcours om het verkeer te regelen (gecertificeerde verkeersregelaars) en de lopers de juiste weg te wijzen. Daarnaast zijn er de uitslagverwerkers, de bemanning van de drankposten, de voor- en achterfietsers en zorgen fotograaf en webmaster voor de pr. Er blijven dan nog enkele gelukkige clubleden over die mogen meedoen aan de wedstrijd, al dan niet in een hazenrol.

Voor hen die graag hadden meegelopen zal er op zaterdagmiddag als alternatief een try-out worden afgewerkt over het parcours van zondag. De start is om 13:00 uur en vanaf 12.15 uur kan in de kantine aan de Albert Schweitzerdreef worden omgekleed. Net als op de wedstrijddag kan op deze zaterdag een kortere afstand worden gelopen en zal onderweg verzorging aanwezig zijn.
Maassluis staat al met al een fraai sportweekend te wachten, dat hopelijk veel niet-lopers zal stimuleren om ook eens de loopschoenen aan te trekken.