AVW haalt bevrijdingsvuur op in Wageningen
4/5 mei 2015

Fotoreportage bevrijdingsloop

70bevrijd
Nat, winderig, vurig en indrukwekkend was het: de vijfjaarlijkse bevrijdingsestafette van AVW van Wageningen naar Maassluis. Meefietser Jacques Oostdijk stelde het volgende verslag op:

Bevrijdingsloop Wageningen 323

"Zó sta je met zo’n 30 atleten van de atletiekvereniging Waterweg bij de dodenherdenking in Maassluis en 4 uur later sta je met de zelfde ploeg op het Vijf meiplein in Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen en het naar Maassluis te brengen.
Om precies middernacht arriveert het vuur uit Normandië en wordt de grote schaal tegenover hotel De Wereld aangestoken. 

De eerste gemeenten krijgen het vuur aangereikt en verdwijnen in de donkere nacht op weg naar hun gemeente.  Rond half een is Maassluis aan de beurt. Saillant detail is dat de meegereisde burgemeester Koos Karsen het vuur ontvangt van zijn Wageningse collega. Onder applaus van de honderden toeschouwers verdwijnt de Maassluise delegatie op weg naar de bus, die hen naar Wageningen bracht. Daar worden de laatste voorbereidingen getroffen voor een nachtelijke estafette richting Maassluis. Tegen enen vertrekt de eerste ploeg van vier lopers in de natte nacht, want het regent gestaag door. De begeleidende fietsers fungeren als wegwijzers.

Wageningen uit en dan de Grebbeberg op. De eerste kilometers is het druk langs de weg.  Diverse ploegen, met hun begeleidende voertuigen gaan richting het westen.
De eerste wissel is boven op de Grebbeberg, bij het monument. De bus staat er al: lopers in de bus, de volgende groep staat al buiten. En verder gaat het, kilometer na kilometer. Wissel na Wissel, Rhenen door, Amerongen door en dan langs de Lek.

Bevrijdingsloop Wageningen 360
Groep na groep rent voort in de gestaag vallende regen.
De eerste blessure meldt zich ( jammer Ronald!). Maar de anderen rennen onverdroten door.
Als meefietser overvalt me boven op de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal opeens het gevoel: dit is vrijheid, om hier zo te kunnen lopen en fietsen, niemand, die je dat verbiedt. Dát hebben we 70 jaar geleden teruggekregen en daar lopen we nu voor. Rond drie uur wordt het droog en even later verschijnt een bijna volle maan. De groepen lopen onverminderd door, wat een kanjers! Verder langs de Lek, via Nieuwegein naar Schoonhoven, langs de Vlist. Inmiddels is het licht geworden en verschijnt een stralend zonnetje. In Rotterdam staat een familielid met kannen verse koffie, lékker!

Bevrijdingsloop Wageningen


We naderen het eindpunt als de hemel roetzwart wordt. Bliksemschichten door de lucht.

We zoeken de beschutting van de bus en wachten in Vlaardingen het onweer af. Na een uurtje kunnen we weer verder naar Maassluis. Bij het Sonnetje staat een groep AVW’ers om de lopers te begroeten. Samen lopen ze door de straten van Maassluis, richting het feestterrein achter de Koningshoek, achter een wagen met muziek, geassisteerd door de politie. Op het feestterrein neemt de burgemeester het vuur in ontvangst en samen met Siem Pleisier steekt hij het bevrijdingsvuur in Maassluis aan.

Rest mij hier om de complimenten over te brengen aan de hele groep, die het vuur van Wageningen naar Maassluis bracht. Wat een eenheid, wat een saamhorigheid, wat een geweldige sfeer!
Ook complimenten aan de beide chauffeurs!
Ze speelden vlekkeloos in op de wensen van de groep. Mensen, bedankt!! Het was weer een feest om mee te mogen maken."