Verkoelende tips voor hete Kadeloop

Komende zaterdag gaat in het centrum van Schipluiden voor de 37e keer de Kadeloop van start, tevens zesde wedstrijd van het Fides Runcircuit.
Na de kinderlopen van 1 en 2 km zullen om 14.30 uur de deelnemers aan de 5 en de 12 km tegelijkertijd vertrekken voor een fraaie ronde door het polder- en vlietlandschap. De eerste helft van de langste afstand voert over de Zouteveenseweg naar Vlaardingen waar gekeerd wordt bij de Vlaardingse Vaart en over de smalle kade wordt teruggelopen naar de karakteristieke ijzeren spoorbrug van Schipluiden.

De weersvoorspellingen voor deze zaterdag zijn bijna onheilspellend te noemen voor een hardloopwedstrijd. Reden waarom de organisatie op haar site de volgende tips aan de deelnemers meegeeft:

  • Loop niet als je je niet fit voelt of andere klachten hebt. Je loopt een te groot risico om slecht te presteren, uit te vallen en eventueel zelfs je gezondheid te schaden. Er komen nog genoeg andere gelegenheden om jezelf te bewijzen!
  • Eet de laatste 2-3 uur voor de start niet meer.
  • Zorg dat je voldoende drinkt. Drink een half uur voor de aanvang van de loop nog zo’n 250 – 500 ml en maak van iedere drankpost gebruik om zo’n 150-200 ml. (1-2 bekertjes) te drinken. Bij de kadeloop staan om de 2 a 3 km waterposten.
  • Zorg voor een goede warming-up en rek de spieren voor aanvang van de Kadeloop. Blijf zo lang mogelijk in beweging; sta voor de startstreep zo kort mogelijk stil.
  • Zorg ervoor dat je niet te hard weggaat.
  • Pas je tempo aan
  • Kleed je na de finish zo snel mogelijk om en drink voldoende (1-2 bekertjes).
  • Langs de gehele route zijn EHBO-ers aanwezig. Ook wanneer langs de Vlaardingse Vaart wordt gelopen. Hier varen boten met EHBO-ers

Of het aantal van 1000 deelnemers van de laatste jaren ook bij deze tropische omstandigheden gehaald zal worden is de vraag maar ongetwijfeld zal het dit jaar voor, tijdens en na de loop net zo sfeervol zijn. Inschrijving, kleedgelegenheid en prijsuitreiking vinden plaats op het sportcomplex van VV Schipluiden.
Na de Kadeloop volgen nog 3 wedstrijden in het Fides Runcircuit met als eerstvolgende de VTM Telecomloop in Maasdijk op 25 juli.

Op donderdagavond 9 juli zal bij AV Waterweg een estafetteloop worden georganiseerd op de 400-meter asfaltbaan.
Teams van 4 of 5 lopers zullen dan 3600 meter afleggen middels afstanden van 400, 2x800, 1000 en 600 meter per loper. De teams zullen ongeveer van gelijk niveau zijn, zodat de spanning er tot het einde van de estafette toe in kan blijven zitten.  

Met name het sociale karakter van dit evenement blijkt altijd erg goed aan te slaan, daar men op de training nu ook eens geconfronteerd wordt met clubleden uit de andere loopgroepen. Op het mededelingenbord in de hal van de kantine hangt een lijst waarop je je nog kunt aanmelden dus aarzel niet en sluit je aan bij dit clubevenement!